PARLEM DE... LA IMPORTÀNCIA DE LA MOTRICITAT FINA
La motricitat fina fa referència als moviments voluntaris molt precisos de les mans, peus i dits, que impliquen petits grups de músculs i que requereixen una major coordinació. Comprèn totes aquelles activitats realitzades pels infants que necessiten una precisió, un alt nivell de coordinació visio-manual, una força controlada i una bona concentració; és a dir, que es treballen els moviments amb precisió realitzades per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç.
A l’etapa d’Educació Infantil, treballar la motricitat fina és molt important, ja que, potencia les habilitats manuals necessàries per a l’escriptura i, especialment, per fer la pinça. Tot i treballar aquest aspecte, hi ha infants que per la tonicitat dels seus dits mostren dificultats a l’hora d’agafar el llapis.
El nostre objectiu a P3 i al llarg de tota l’etapa d’Infantil és afavorir moltes activitats que treballin el domini de la mà, la destresa, la tonicitat dels dits, la precisió, la força i la pressió realitzades amb les mans i els dits, així com també potenciar la coordinació òcul-manual, respectant lògicament que cada infant té el seu propi ritme d’aprenentatge i maduresa.
Experimentar amb les mans i fer-les servir per diverses coses és la forma amb què es desenvolupa la motricitat fina. És per aquest motiu que les tasques del dia a dia, el joc i les manualitats o l’expressió plàstica resulten les activitats per excel·lència a l’hora d’estimular les habilitats motrius.
A continuació, us dono unes quantes idees d'activitats que podeu fer amb els vostres fills i filles a casa per a afavorir el seu desenvolupament.
A continuació, us dono unes quantes idees d'activitats que podeu fer amb els vostres fills i filles a casa per a afavorir el seu desenvolupament.
- Jugar amb plastilina. Els moviments que fan els infants quan juguen amb la plastilina (pastar, emmotllar, estirar...) suposa un entrenament perfecte per aconseguir una bona motricitat fina. A més, ens ofereix moltíssimes possibilitats de joc. A una entrada posterior al blog, vaig parlar de les propostes que estavem fent a l'aula (Entrada al blog sobre la plastilina). També, podeu fer a casa diferents receptes de plastilina i diferents masses com la pasta de sal o neu!! Segur que els hi encantaria!! En aquest enllaç podeu trobar 9 Receptes de plastilina casolana.
A la pàgina Pequeocio podeu trobar algunes Plantilles per a jugar amb la plastilina (a la classe tenim algunes per jugar i els hi agrada molt).
- Pinces: ens ofereixen un munt d’activitats a fer. Només el gest de tancar i obrir ja és útil. Demanem als petits que ens ajudin a penjar mitjons, calçotets o roba poc pesada amb pinces de la roba per exemple o podem utilitzar unes pinces tipus "laboratori" i demana'ls que agafin pompons de colors i els col·loquin en un altre lloc...
- Traspàs de quantitats: Una tasca tant senzilla com ajudar-nos a posar arròs amb una cullera dins d’un bol, llenties o cigrons... Podem començar per una cullera grossa i a mesura que el nen vagi perfeccionant la tècnica podem donar-li una de més petita.
- Enganxar gomets: Si hi ha un element que fascini als nens i nenes són els adhesius. Proposem-los de desenganxar i enganxar gomets de colors i formes diferents. Poden fer dibuixos lliure asmb els gomets o seguir patrons i formes, imaginació al poder!
- Jugar a jocs d'enfilar o fer collarets amb tubs de cartró, macarrons o canyetes ("pajitas"): Tot un clàssic. Només ens cal un cordill (millor elàstic i no massa prim per a què sigui més fàcil, sobretot al principi) i elements que poguem enfilar.
- Apilar gots de plàstic, palets de gelat, cartes... formant una torre. És una manera de fer construccions i practicar l'equilibri i coordinació de manera original i divertida.
- Jocs amb canyetes ("pajitas"): Enfilar canyetes requereix concentració, alimenta l'ús de la pinça entre el polze i l'índex, i enforteix de manera natural els músculs de la mà, fonamentals per a subjectar correctament el llapis.
- Activitats amb gomes: Els nens podran augmentar les seves habilitats de motricitat fina mentre col·loquen gomes al voltant dels tubs. És una activitat molt senzilla, però pot constituir un repte divertit.
- Exercicis amb bales ("canicas"): El component sensorial és estimulat gràcies al pes, la textura llisa i dura, i el so que produeixen en entrar en contacte amb cristalls o metalls, d'aquestes boletes. Els resultarà entretingut jugar amb elles a fer circuit, moure-les d'un costat a l'altre o fer exercicis de precisió col·locant-les en catifetes antilliscants de bany, per exemple. Aquest material cal de supervisió constant per a què no s'ho fiquin dins la boca!!
- Seguir diferents traços, formes i línies. Aquest tipus d'activitats són molt importants ja que són el pas previ a poder realitzar els moviments necessaris per a escriure lletres. Poden seguir els traços amb diferents elements motivadors com botons, pedretes, amb pintura... També, preparant circuits amb cotxes on la "carretera" faci diferents formes.
- Manipular paper. Accions com esquinçar paper de diari, fer boletes amb paper de seda, retallar, aferrar paper i fer collages... són accions que afavoreixen la motricitat fina.
- Jocs amb comptagotes i pipetes. Un recurs genial per a fer el moviment de pinça de manera natural. Es pot pintar amb pintura aigualida o fer transvasaments.
- Joc dels "pinxitos".
- Jocs amb taps.
- Jocs amb botons.
- Jocs amb "limpiapipas".
- Utilitzar les "troqueladores" per fer formes.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada